wo. mrt 19th, 2025
Caudasyndroom
Caudasyndroom.nl

Het Caudasyndroom, ook wel bekend als de incomplete/lage dwarslaesie of CES, is een aandoening die relatief weinig voorkomt in Nederland. Jaarlijks worden er slechts 175-225 diagnoses gesteld, waardoor het een vrij unieke aandoening is. De klachten en restverschijnselen van Caudasyndroom zijn ontzettend divers waardoor er veel onduidelijkheid en soms zelfs onbegrip bestaat bij ‘niet-patiënten’. Om deze reden is Caudasyndroom.nl opgericht: als een luisterend oor en een plek waar patiënten hun eigen ervaringen kunnen delen. Maar ook voor ‘niet-patiënten’ kan deze website helpen om de bekendheid en het begrip over deze aandoening te vergroten. Bij Caudasyndroom.nl staan patiënten ervaringen centraal en streven we naar meer bekendheid, begrip en betere zorg voor alle patiënten met deze aandoening.

 

Dwarslaesie of Caudasyndroom

In Nederland worden de belangen van caudalaesie patiënten behartigd door D.O.N. (Dwarslaesie Organisatie Nederland). Hoewel het strikt genomen natuurlijk geen dwarslaesie is, zijn er in beide gevallen veel overeenkomsten in uitval klachten van motorische, sensibele en autonome functies.
Bij een dwarslaesie is sprake van een volledige beschadiging van het ruggenmerg terwijl in het geval van een caudalaesie de beschadiging zit in de zenuwwortels in het onderste deel van de rug.

Oorzaken

Een caudasyndroom ontstaat wanneer het onderste deel van het ruggenmerg wordt bekneld. Een veelvoorkomende oorzaak is een rughernia, waarbij een tussenwervelschijf uitstulpt en het ruggenmerg beknelt.
Andere oorzaken zijn onder meer een tumor, een gebroken wervel, neurosarcoïdose, abces, tuberculose en bloeding in het wervelkanaal. Mensen met een vernauwing van het wervelkanaal hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van het caudasyndroom. Dit kan aangeboren zijn of door een ziekte zoals slijtage van de wervelkolom.

Directe beschadiging van de cauda door bijvoorbeeld een verwonding of medische ingreep aan het ruggenmerg of de wervelkolom kan ook leiden tot het caudasyndroom.

Klachten en leven met een Caudalaesie

De klachten bij een caudalaesie zijn erg uiteenlopend en verschillen van persoon tot persoon. Zo kan de één nog prima een wandeling maken terwijl de ander rolstoel gebonden is. Omdat deze klachten zo divers zijn kan er een stuk onbegrip ontstaan. Daarom is caudasyndroom.nl in het leven geroepen. We streven naar meer bekendheid omtrent het Caudasyndroom maar ook de ondersteuning vanuit lotgenoten en de hulp om meer begrip te krijgen voor jouw klachten.